perjantai 8. kesäkuuta 2012

Kotiruokaa vauvalle

Olin muutamia kuukausia sitten aivan kauhun kangistama kun luin kaupassa vauvanruokapurkkien tuoteselosteita. Erään valmistajan soseet laitoin pannaan siltä seisomalta kun lihasosepurkin kyljessä luki jotakuinkin näin: "riisijauhoa ja kasviöljyjä, 9% lihaa ja 41% kasviksia". Puolet purkin sisällöstä on riisijauhoa! Muutamalla hassulla mausteella ja kasviöljyillä ei varmasti ole kovin suurta prosenttiosuutta tuosta. En halua syöttää lapselleni riisijauhoja vaan ihan oikeaa ruokaa. Päätin että kun aika koittaa niin soseutan ruoat itse.

Helpommin sanottu kuin tehty, sillä itse olen kovin nirso ruoan suhteen. Kypsennetyt kasvikset eivät ole olleet suurta herkkuani koskaan. Joskus aikaa sitten en saanut edes keittojuureksia syötyä ilman oksennusrefleksiä. Kasvis tietämykseni on suoraan sanottuna aivan säälittävällä tasolla ja mietinkin että tulenkohan koskaan selviytymään sosesulkeisista kunnialla loppuun. Pienen Googlettamisen jälkeen löysin "pelastukseni" Otavan Kotiruokaa vauvalle -kirjan jonka laitoin tilaukseen melkeinpä saman tien.

Kuva: Otava

Kun kirja kolahti luukkuun, selasin sen läpi ja aluksi petyin ehkä hieman. Lähinnä siihen että materiaali oli hyvin pitkälti samaa kuin mitä olimme jo saaneet neuvolasta. Plussaa tietenkin että ne olivat kaikki samoissa kansissa. Erilaisia ruokaohjeita on ihan mukavasti ja ne on jaoiteltu kasvis-, marja- ja hedelmä-, liharuokiin sekä vilja- ja maitovalmisteisiin. Kirjassa käydään aika kattavasti läpi mitä vauvalle kannattaa ja ei kannata syöttää ensimmäisenä elinvuotenaan. Listattu on mm. helposti yliherkkyysoireita aiheuttavia vihanneksia ja marjoja, yleisimmin käytettyjen kasvisten keittoaikoja sekä vauvansoseisiin sopivia mausteita. Ihmetystä aiheutti kuitenkin että hedelmä- ja marjasoseiden ohjeissa kehoitetaan lisäämään (hedelmä)sokeria, kun samalla muualla toitotetaan että sokeri ja suola ovat vauvalle ehdommasti "nou nou" -listalla.

Kirjassa on paljon hyödyllistä tietoa ja kaltaiselleni ensimmäisen lapsen äidille voinkin suositella kirjaa. Vaikka ihan vaan faktojenkin takia. Taitavalle ruoanlaittajalle en näe tästä teoksesta olevan kovinkaan paljon hyötyä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti